Pilcucykankandungan

PREGNANCY / FIRST TRIMESTER  


 Kehamilan pertama  boleh menjadi waktu yang sangat merumitkan bagi banyak kebanyakkan ibu hamil,pada usia 14 minggu pertama ini, kebanyakan ibu hamil  biasa nya harus lebih berwaspada dan memberi kan perhatian khusus dengan kondisi kehamilan,di masa ini ibu hamil harus lebih hati-hati dalam melindungi diri sendiri dan kehamilan yang sedang berkembang di dalam kandungan untuk mengelakkan risiko keguguran,ada beberapa faktor yang dapat memicu keguguran di luar kawalan, seperti kelainan genetik atau faktor kesihatan, untuk menghindari risiko keguguran dengan lebih waspada terhadap aspek-aspek tertentu yang dapat membantu mengurangkan bahaya keguguran, terutama melalui gaya hidup dan pemakanan, melalui pemakanan yang sihat  dapat mengelakkan komplikasi kehamilan dan kecacatan pada janin,ada banyak jenis makanan atau minuman yang perlu  dihindari sepanjang kehamilan, terutama di awal kehamilan, untuk menghindarkan dan mengatasi masalah keguguran,ibu hamil perlu menjaga kesihatan,gaya hidup dan pemakanan,ada beberapa makanan yang boleh menyebab kan keguguran,iaitu:-

1. Buah pere-Buah Pare dikenal sebagai salah satu makanan yang memiliki manfaat untuk mengendalikan kadar gula darah yang baik untuk pesakit diabetes gestasional, serta sel cancer, namun buah pare dapat memicu kontraksi uterus dan mengiritasinya, sehingga  boleh menyebab kan kecacatan janin dan keguguran.

2. Jus aloevera-Jus aloevera adalah salah satu ubat herba alami dengan kemampuan perubatannya, Biasanya, kita menggunakannya untuk mengatasi masalah jerawat, ruam, dan penyakit kulit lainnya, selain itu, Aloe Vera juga digunakan sebagai salah satu ubat alami untuk mencegah sakit perut dan gangguan pencernaan,tetapi, sebaiknya hindari dulu dari menggunakan jus AloeVera pada awal kehamilan kerana Kandungan antrakuinon dalam aloe vera disebut dapat berkontribusi pada kontraksi uterus yang dapat menyebabkan keguguran, penggunaan jus aloevera waktu kehamilan boleh menurunkan kadar glukosa darah yang berpotensi merbahayakan bagi kehamilan,jus aloevera berisiko pada ibu hamil jika digunakan untuk minuman namun belum ada penelitian yang menyebutkan adanya risiko Aloe Vera jika digunakan untuk bahagian kulit luar.

3. BuahNenas-BuahNenas mengandungi bromelain yang dapat melunakkan dinding  rahim dan menyebabkan kontraksi pada kehamilan,hal tersebut tentu dapat menyebabkan keguguran,Sebaiknya, hindari meminum jus nenas atau buah nenas pada awal kehamilan,buah nenas mengandungi asicbroficst yang mana boleh menyebabkan darah hormon kering,ini boleh menyebabkan janin tidak mendapat oksigen dengan sempurna dengan mengakibatkan kecacatan janin atau kematian kehamilan,

4.Hati/limper haiwan -makan bahagian hati atau limper  haiwan ayam atau lembu biasanya dianggap sihat kerana mengandungi  dengan vitamin A dan C, tetapi jika dimakan dalam jumlah besar , waktu hamil boleh menyebabkan meningkatnya acumulasi retinol secara bertahap yang beimpak buruk pada bayi

5.Buah Betik muda-Buah betik muda  atau pepaya hijau yang belum matang memiliki kandungan yang bermanfaat sebagai pencernaan, tetapi jika dimakan secara berlebihan dapat menyebabkan nyeripramatang dan keguguran,biji betik kaya dengan enzim yang dapat menyebabkan kontraksi rahim, yang juga mengakibatkan keguguran, Itulah mengapa ibu hamil tidak boleh memakan buah betik  dalam jumlah yang terlalu banyak selama kehamilan.

6. Produk susu mentah-Produk susu yang tidak dipasktur atau mentah seperti susu mentah, mozzarella, dan keju  mungkin memiliki bakteria pembawa penyakit seperti Listeria Monocytogenes yang dapat membahayakan kehamilan,tidak dianggap baik bagi perempuan hamil untuk makan atau minum apa pun yang terbuat dari susu mentah kerana dapat menyebabkan komplikasi  kehamilan dan kematian.

7. Buah belimbing-Buah belimbing buluh  ini diyakini bersifat “panas”, Jika digunakan,di minum  atau dimakan sewaktu kehamilan, dapat menghasilkan panas yang berlebihan dalam tubuh ibu hamil,hal ini menyebabkan pendarahan internal yang mengakibatkan keguguran,

8. Daging proses-Daging proses seperti sosej, dagingburger, daging cincang, atau pepperoni  biasanya tidak boleh dimakan sewaktu hamil dalam kuantiti yang berlebihan,Hal ini kerana daging mungkin mengandung bakteria seperti Toxoplasma Gondii, Listeria atau Salmonella yang dapat menyebabkan keracunan makanan,Ibu hamil juga harus menghindari makan daging yang kurang matang atau mentah karena bakteria yang ada dalam daging dapat dijangkiti pada bayi dan menyebabkan masalah berat seperti keguguran, persalinan prematur atau kematian saat lahir, karena itu, penting untuk memasak daging dengan betul untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

9. Makanan segera dan berpengawet-fast food telah terbukti menjadi salah satu faktor keguguran,menurut pakar ilmuwan yang melakukan penelitian terhadap efect fast food dalam kehamilan, risikonya boleh meningkat melalui jumlah lemak trans dan lemak terhidrogenasi,saat hamil, harus menjaga makanan berlemak, lakukan diet sihat dengan jumlah nutrisi yang tepat,diet yang sihat dan seimbang sangat penting sewaktu kehamilan,penjagaan gaya hidup dan pemakanan sihat sehingga dapat memperoleh vitamin dan nutrisi yang diperlukan supaya ibu hamil dan bayi sihat dengan sempurna.

10.Makanan dalam tin-makanan dalam tin seperti sardin,sotong,ayam,daging dalam tin boleh menyebabkan pencernaan untuk ibu hamil akan terganggu dan kimia yang berada pada produk dalam tin agak tinggi, ini boleh mengganggu tumbesaran bayi untuk lebih sihat dan sempurna.

           klinikgugurkandungan@gmail.com dan bagi yang ingin dapatkan rawatan,ubat gugur kandungan(pilcytotec) boleh hubungi-013 4854940(produk berdaftar, dipercayai keberkesanannya &tiada kesan sampingan, (untuk 18tahun keatas dan berkahwin shja)




-

Comments

Popular posts from this blog

Arau/Temerloh/Besut/Kulai/Nilai

Abortion